Eesti Vabariigi 104. aastapäev

Eesti Vabariigi 104. aastapäeva tähistasime pidulike aktustega kooli aulas. Igale kooliastmele toimus eraldi aktus. Oma kõnes rõhutas kooli direktor Urmas Sadam, et vabadus on väga oluline ja see ei ole midagi lihtsalt iseenesest mõistetavat. Vabadust tuleb austada ja hoida. Igal aktusel said sõna ka gümnasistid, kes pidasid kõne kaasõpilastele. Aktusel kõlasid temaatilised laulud õpetajate Lii Leitmaa ja Mariah-Theresa Turbeli juhendamisel. Gümnaasiumi õpilaste aktusel esines Eesti Mäluinstituudi liige Sergei Metlev. Aktustel tänati tegusaid ja silmapaistvaid õpetajaid ning õpilasi.

11. klassi õpilase Marcus Aleksander Jaaniksi kõne Eesti Vabariigi aastapäeva aktusel:

Küsimus on Eestis

Eesti! Mis sa oled täna?

Läbi riigi looklevad matkarajad? Puutumata puhtusega rabajärved? Hullutavad virmalised? Neli aastaaega? Mugav IT-riik? Maailmatasemel haridus? Startupindust ja innovatsiooni toetav majandusruum? Kaugele silmapaistvad sportlased ja kultuuritegelased?
Või…
…vihast nõretavad ja häbiväärsed netikommentaarid? Soppaloopivad ja piire mitte tundvad poliitikud? Covidi-sõda pidavad rühmitused? Rahvushaiguseks stress ja depressioon? Üksteist mitte austav ühiskond? Üllatusarvetest ägavad maksumaksjad ja koduomanikud? Metsa ja raba hävitavad ärid?

Eesti! Mina näen sind täna…
… lõhestunud ja katkisena. Su piirid on haprad nii geograafiliselt kui ka moraalselt. Su meedia kajastab vaid negatiivset ja selle alternatiiv on tihti vaid lame nali. Su inimesed on toetuse ja kindlustundeta ning nende hing on haige. Su rahva hääl on kuulda vaid karjudes, seda nii tänavatel kui ka riigikogusaalis. Su riigis on turvatunde defitsiit ja rõõmusõnumite vaegus. Sa tolereerid viha, rassismi ja vähemuste kiusu. Su nõrk selgroog ja otsustamatus annab võimaluse lokkavale rumalusele ja sallimatusele.

Eesti! Mis sa oled homme?
Kas ma jõuan omandada kõrghariduse enne, kui riik otsustab taaskord noored võlaorjusega koormata?
Kas mulle leidub tulevikus väärikas töökoht, mis pakub konkurentsivõimet või jään igavesti võitlema inflatsiooniga?
Kas mul saab olema tulevikus oma kodu või jään maksma ulmelisi üürihindu ärimeestele?
Kas mu laps saab tulevikus õigel ajal lasteaiakoha või peab ta viienda klassi vahele jätma, et aasta lasteaias veeta?
Kas tulevikus omandab mõiste “inimväärne pension” ka väärtuse?

Eesti! Ma tahan, et sa oleksid…
… koduks, pakkudes turvatunnet, toetust ja mõistmist. Kuulates ja kuuldes oma inimesi ning väljendades selgelt enda seisukohti. Lubades arvamusi ja teisitimõistmisi, ent hoides selget joont ja tegutsedes arukalt. Luues ühtsust ja võimalusi kõigile nii tänasesse, homsesse kui ka kaugemasse tulevikku. Andes rahvale võimaluse tunda end õnneliku ja rikkana läbi töö, kodu, pere, tervise ja looduse.

Ma tahan, et Eesti oleks koduks mulle, mu lastele ja edasistele põlvedele. Ma tahan olla uhke oma riigi ja rahva üle.

Eesti, võta end kokku!

Palju õnne sünnipäevaks meile kõigile!