Soome keele päeva tähistamine

9. aprillil tähistab Soome Mikael Agricola ehk soome keele päeva, mida ka meie kooli soome keele õpilased sel aastal tähistasid.

Mikael Agricolat kutsutakse soome kirjakeele isaks. Tema mõtles välja ja laenas teistest keeltest kokku üle 8000 uue sõna, millega soome keelt kirja panna. Ligi 60% nendest on kasutusel tänapäevani. Agricola kirjutas esimese soomekeelse aabitsa (ABC-kirja, 1543) ja tõlkis Uue Testamendi soome keelde (Se Wsi Testamenti, 1548). Agricola on seotud ka Eestiga, sest tema poeg Christian Agricola (Christianus Michaelis Agricola) oli aastatel 1583–1586 Tallinna piiskop.

Agricolale pühendatud tundides vaadati õppevideot, mille põhjal 11. klassi soome keele õpilased koostasid küsimusi 10. klassi soome keele õpilastele.

Aprilli jäid ka lihavõttepühad (soome keeles pääsiäinen, ka see sõna tuleb soome kirjakeele isalt, Mikael Agricolalt). Lihavõtte ajal söövad soomlased mämmit. Mämmi on rukkilinnastest ja -jahust keedetud, jahutatud ja küpsetatud segu, mis oli ennevanasti ka eesti rahvustoit, kuid tänapäeval on see jäänud vaid soomlaste lihavõttepühade toiduks. Soomlased jagunevad kaheks – on need, kes armastavad mämmit, ja need, kes vihkavad mämmit.

Ka meie kooli soome keele õpilased tegid proovi ning tulemused olid järgnevad – 19 armastavad mämmit, 4 vihkavad mämmit ja ülejäänud jäid veel erapooletuks.