Aleksis Kivi päevalt tagasi koos rändkiviga

Soome rahvakirjaniku Aleksis Kivi sünniaastapäeval, 10. oktoobril, lehvivad Soomes riigilipud – on soome kirjanduse päev. Seda pidupäeva on tähistanud ka Eesti soome keele õpilased juba alates 2001. aastast. Sel päeval toimub ühes soome keelt õpetavas Eesti koolis Aleksis Kivi päev. Päeva teemaks on Kivi tuntuim romaan „Seitse venda“.

Sellel aastal korraldas pidupäeva 11. oktoobril Tallinna Ühisgümnaasium ning kutsus meid ka külla – muidugi me läksimegi. Meid esindasid soome keele õppijad Emilia, Eveliina ja Raina 10.TH klassist ning Pavel, Teesi ja Kirke 11.TH klassist. Meie esinduse eestvedajaks ning õpilaste suurimaks toetajaks ja kaasaelajaks oli soome keele õpetaja Imbi Kulp.

Lisaks meie koolile olid kohal 10 kooli esindajad üle Eesti – soome keele õppijad Tallinna Ühisgümnaasiumist, Tallinna Pae Gümnaasiumist, Pirita Majandusgümnaasiumist, Pärnu Ülejõe Põhikoolist, Kohtla-Järve Gümnaasiumist, Kiviõli Keskkoolist, Saue Riigigümnaasiumist, Loo Keskkoolist ja Jüri Gümnaasiumist. Tervitustega esinesid Tallinna Ühisgümnaasiumi direktor Mehis Pever, Soome Instituudi juhataja Hannele Valkeeniemi ja Soome suursaatkonna pressinõunik Sanna Immanen.

Pärast ametlikku osa läks mölluks – õpilased jagunesid seitsmesse töötuppa ning asju hakkas juhtuma. Töötubades küpsetati kaneelisaiakesi (korvapuusti), visati kummikut, tehti värvilisest liivast kunsti, meisterdati jõulukaunistusi, mängiti orienteerumismängu koolimajas, õpiti selgeks Säkkijärven polka Eesti moodi ning mõned Soome laulud.

Lõuna ajal pakkus kooli söökla kõigile osalejale soomepäraseid toite – makaronivormi (makaronilaatikko) ja porgandivormi (porkkanalaatikko). Kui kõhud täis, kogunesime aulasse, kus iga töötuba tutvustas oma tegemisi. Meeleolu oli äge, saime uusi sõpru, laulda, tantsida ja süüa.

Aga, mis veel ägedam – Kivi on meie – ja järgmisel aastal teeme seda kõike Tallinna Laagna Gümnaasiumis!