Õpilaskonverents “Lasnamäe – nutikas, inimsõbralik ja roheline linnaosa”

1.veebruaril toimus Lindakivi Kultuurikeskuses õpilaskonverents „Lasnamäe – nutikas, inimsõbralik ja roheline linnaosa.” Korraldajateks Lasnamäe Gümnaasium ja Lasnamäe Linnaosa Valitsus koostöös Lasnamäe Linnaosakogu Haridus- ja kultuurikomisjoniga.

Õpilaskonverentsi korraldamise idee lähtus Tallinna arengustrateegiast “Tallinn 2035” ja Tallinna Haridusameti tegevuskavast, kus 2022/2023 õppeaasta on pühendatud loodusele ja keskkonnahoiule. Õpilaskonverentsi eesmärgiks oli kutsuda Lasnamäel elavaid ja õppivaid noori kaasa mõtlema ja ühiselt tegutsema Lasnamäe linnaosa muutmisel nutikamaks, inimsõbralikumaks ja rohelisemaks linnaosaks ning tõsta õpilaste keskkonnaalast teadlikkust ja valmisolekut elukeskkonna parandamiseks. Õpilaskonverentsil said kokku Lasnamäe haridusasutuste ja Lasnamäe Linnaosa Valitsuse esindajad, kes arutlesid ühiselt hetkeolukorra üle ja kavandasid edaspidiseid ühiseid tegevusi.

Meie koolist osalesid konverentsil direktor Urmas Sadam, õpilased Mirgrit Helm, Suphannika Sriphong, Elisabeth Pikorainen, Aleksandra Paemurru, Joonas Veermäe, Kaspar Peets ja Kristelle Keskla ning õpetajad Piret Pajuste, Pille Aasamets ja Kaja Kalmer.

Eesti Rohelise Liikumise juhatuse esimees Madis Vessar kõneles, millised on võimalikud stsenaariumid, olenevalt sellest, kuidas inimkond enda elu jätkab. Kas arvestame olukorraga, kuhu oleme jõudnud, või jätkame elu samal viisil, loodust-keskkonda arvestamata. Prügist ei saa üle ega ümber, nii ka sellel konverentsil. Kuulajad said palju teavet, kuidas jäätmeid sorteerida, ning huvitav oli ka teada saada, mis saab jäätmetest edasi, millised pakendid lähevad taas ringlusesse, või mil viisil neid uuesti kasutusse võetakse.

Pärast ettekandeid toimus paneeldiskussioon, kus õpilaste esindajana osales Mirgrit Helm meie kooli 9.C klassist, kes avaldas julgelt enda seisukohti koos Lasnamäe linnosa vanema, Lasnamäe Gümnaasiumi direktori ja teistega.

Päeva teises pooles toimusid töötoad, kus iga kool tutvustas enda kooli keskkonnaalaseid tegevusi. Meie kooli töörühma juhtis Mirgrit Helm, kes rääkis, mida oleme teinud ja millised uued suuremad tegevused on tulemas. Iga kooli töörühmas osalesid kõikide koolide õpilased, kes said nii teada, milliseid keskkonnaalaseid tegevusi teistes koolides korraldatakse.

Õpilastele konverents meeldis, saadi olulist uut teavet. Noortel tärkas soov külastada mõnda jäätmete ümbertöötlemise ettevõtet. Otsustasime sellise ettevõtmise kavasse võtta ja läheme lähemalt uudistama, kuidas jäätmeid uuel moel kasutatakse.

Käesoleva jutukese kirjutas Rohelise kooli töörühm juht Kaja Kalmer.