Kuhu edasi? Vilistlased jagasid vestlusõhtul oma mõtteid.

5. aprillil toimus koolis väike vestlusõhtu, kus teemaks oli abiturientide tulevik ehk KUHU, KUIDAS JA KELLEKS?

Külla oli kutsutud neli TLG vilistlast, kes rääkisid põgusalt oma elust pärast gümnaasiumi lõpetamist. Olid esitlused, pildid, jutuajamised, palju küsimusi ning veel rohkem vastuseid. Kõige selle kõrvale mõnus meeleolu ning suupistelaud.

Soojenduseks tehti kokkuvõtvad ülevaated:

  • Huvijuht Toomas jagas oma kogemusi ja nõuandeid ning tutvustas ka lähiaja võimalusi, mida abiturient kasutada saab. Saab minna tudengivarjuks, tutvuda mehhatroonika erialaga Energiakeskuses ning osaleda ka 4 päeva kestval töö- ja karjäärimessil.
  • Kaarina Seidelberg (lõpetas 2021) tutvustas oma tegemisi Tartus ning Tartu Ülikoolis (füüsika, keemia ja materjaliteadus). Abituriendid said hea ülevaate elust ja olust Tartus, samuti kasulikke näpunäited seoses üliõpilasesindusega.
    “Kiiresti jõuab kohale arusaamine, et ise õpid ja ise vastutad.”
    “Muutus võrreldes gümnaasiumiga võib algul olla hirmutav ja raske, aga ole rahulik – kõigil on vaja läbi teha tasandusperiood ja siis tundub kõik tehtav.”
    “Ülikoolielu pole ainult õppimine, sinna hulka peab kuuluma ka lõbu ja seda pakutakse meil piisavalt.”
  • Markus Annilo (2018) jutustas oma elust kaitseväes, Tallinna Tehnikakõrgkoolis (robotitehnika, üliõpilasesinduse president) ning välismaal. Markus innustas abituuriumit minema ülikooli ning haarama kinni igast võimalusest, kuna iialgi ei tea, mis võib olla see väike lüke, mis aitab su tulevikku kujundada.
    “Läksin kiiresti tööle, et saada reaalset praktikat. Kirjutasin suvalistele ettevõtetele ja ütlesin, et ma olen robotitehnikas täielik professionaal. 2 ettevõtet 30st vastas. Läksin kohale. Küsiti, kas sa seda masinat oled kasutanud. Ma ütlesin, et muidugi. Masinat nägin esimest korda, aga juba mõne päevaga tegin selle endale selgeks ja jäin sinna mõneks ajaks tööle.”
    “Mingil hetkel sain aru, et ma pean koolist võtma maksimumi. Ammutama endasse kõike, mis mulle siin pakutakse. Lõpetasin töö ja mõned kõrvaltegevused ning keskendusin täielikult koolile.”
    “Kaitsevägi on suurepärane koht ja oluline eluetapp.”
    “Eluülikool ei ole see koht, kuhu õppima minna.”
    “Sain aru, et üliõpilasesindusse kuulumisega muutus see maailm oluliselt vingemaks kui lihtsalt tudeng olles.”
    “Ma ei imesta, kui ma olen varsti minister.”
    “Me oleme ise oma õnne sepad.”
  • Elise Adwan (2020) mainis põgusalt oma tegemisi Tartu Ülikooli õigusteaduste osakonnas, samuti ELSA-s (The European Law Students’ Association) ning Erasmus+ programmis. Ta innustas abituuriumit reisima ning õppima just seda, mis neile meeldib.
    “Erasmus programmiga saab ka välismaakogemuse, kui mujale õppima tahate minna. Sulle nagu makstaks reisimise eest.”
    “Kui te ülikooli ei taha, siis kutsekool on ka väga väga hea valik.”
  • Martin Liiskmaa (2021) rääkis kokkuvõtvalt oma tegemistest kaitseväe meediatiimis ning erinevatest kogemustest, mis ta lühikese ajaga korjanud on – ettevõtlus (kitarride ehitamine, riiete müük, e-raamatute kirjutamine), oma eriala leidmine, distsipliin ning aja maha võtmine.
    “Ma võtsin ajateenistusest maksimumi – tegin muusikat ja olin fotograaf, kelle ülesandeks oli kaitseväele lehtede jaoks ka meeme toota.”
    “Oma eriala ma otsin. Ma ei taha kiirustada, kuid õppima plaanin minna. Senikaua aga hoian ennast aktiivsena ja teen sissetulekut tegevustega, mida naudin.”

Võib-olla et kõige huvitavam ja kasulikum osa algas pärast esitlusi, kui vilistlased ja abituriendid jäid jutustama ja teemaks võeti kõik, mida ühte abiturienti huvitada võiks. Rääkima jäädi enam kui kaheks tunniks ja laiali mindi motiveeritult.

Tagasiside osalejatelt:
“Poleks arvanud, et see üritus nii hea tuleb. Inimesed ei tahtnud ära minna!”
“Algul oli veits närv sees, aga kohe, kui esimesed esinejad jõudsid, siis läks väga mõnusaks, sest siiski oma inimesed.”
“Kõikide esitlusest võis välja lugeda, et nad naudivad oma otsuseid ja teekonda. Ning Annilol oli nii lahedalt enesekindel ja humoorikas jutt.”
“Oluline tõuge ja suund oma tuleviku osas.”

Aitäh õhtu organiseerijatele ja vedajatele: Toomas Mee, Stiven Uke, Elis Lehter, Marcus Aleksander Jaaniks, Lotta Rosenberg, Rebecca Ossaar ja Kaarina Seidelberg.