Esimene Laagna leiutamiskonkurss

Laagna leiutamiskonkurss 1. kuni 4. klassidele on lõppenud ja kõik ideed nüüd teie ees.

Kokku esitati väikeste leiutajate poolt 13 tööd, mis on alustuseks väga hea tulemus.

22. novembril said kõik leiutajad oma töid tutvustada kolmele klassile, kes rühmades olles kaasa mõtlesid, ideid täiustasid või küsimusi küsisid. Leiutajad said võimaluse ise lavale astuda ning läbi mikrofoni oma leiutist tutvustada. Lapsed olid julged. Lavale astuti ka siis, kui jalg natuke värises, kuna elevus ja tahe olid liiga suured, et avanenud võimalusest loobuda. Kõik leiutiste tutvustajad lahkusid lavalt väärt kogemuse ning tänukirja ja magusaga.

23. novembril andsime iga klassi parimale, kelle õpetajatest koosnev žürii oli välja valinud, kätte esimesed Laagna leiutaja karikad. Uhked karikad valmistas tööõpetuse õpetaja Mikk Herde. Leiutajad saavad karika alla paigaldada valgusallika ning pirn hakkab helendama.

1. klassi leiutaja Adelina sai oma töö eest karika ning perepileti Proto avastustehasesse. Adelina mõtles välja lahenduse, kuidas õpilased ei unustaks õpikuid koju. Selleks tuleb õpikutele paigaldada andurid ning teatud kellaajal võtab rakendus ühendust kooli kodulehega, kus on tunniplaan ning annab siis telefonile märku, kui midagi on kotist puudu. Adelina mõtles selle lahenduse ise välja ning ema aitas vaid vormistada.

2. klassi leiutajate vahel oli tihe rebimine, sest 2. klassist oli osalejaid kõige rohkem. 2.C klass esitas lausa 10 leiutist. Karika ja Proto auhinna sai sel korral endale Karlo, kes paistis väga tugevalt silma oma leiutise tutvustamisel. Karlol olid kõigile küsimustele vastused olemas ning tema leiutiseks oli müts nimega “Õpetaja abi”. See pannakse õpilasele pähe ning vajab toimimiseks täis akut ja internetiühendust. Müts registreerib õpetaja jutu ning annab õpilasele lisaselgitusi. Karlo rõhutas, et müts ei ütle vastuseid ette, vaid aitab õpilast, kui mõte on ummikusse jooksnud või ülesandest pole aru saadud.

4. klassi leiutaja Kristofer oli aga esimene ja ainus, kes oma leiutise valmis tegi, kuna idee sündis lahendust vajavast probleemist. Kastmismasina mõtles ta välja oma ema jaoks, kui kodus hakati rõdul kurke ja tomateid kasvatama. Kristofer arvas, et taimed peaks saama kastetud mugavalt ja korraga. Masin töötab nii, et lülitist saab patareidel töötava mootori tööle panna ning vana puldiauto puldil nuppu vajutades liigub vesi veepumba abil kanistrist igasse anumasse. Kristoferi tulevikuplaan on teha leiutis päikesepatareidel töötavaks ning programmeerida äpp, mis laseb taimi kasta ka kodust eemal viibides. Kristofer sai auhinnaks karika, Proto kinkepileti ja valmis leiutise eest ka 20-eurose Insplay kinkekaardi. Kuna Kristoferil on leiutamise vastu suur huvi, siis ootame juba huviga tema järgmiste leiutistega tutvumist.

Aitäh kõikidele leiutajatele, vanematele ja õpetajatele.