Rohelise kooli hariv ja elamusterohke õppereis Tori valda

Rohelise kooli töörühm otsustas juba kevadel, et augustis tuleks veel enne kiiret kooliaega teha üks väljasõit mõnda Eestimaa paika.

Suvise eeltöö käigus jättis avatud talude päeval fantastilise mulje Levikivi talu Tori vallas. Ja nii saigi kohe selgeks, et Tori kant nii ühel kui teisel pool Pärnu jõge võiks huvi pakkuda ka meie töörühmale, kolleegidele ja õpilastele.

28. augustil toimuski reis Tori valda, kus esimeseks peatuspaigaks oli Levikivi talu. Ei ole ilmselt liialdus öelda, et sai käidud kivi-ilu nautimas. Reisikaaslasi kõnetas samuti nii talu ajalugu kui ka võssa kasvanud talukoha taastamise lugu. Levikivi talu ettevõtlikud inimesed on ka tuulemurrust korrastatud metsatuka loodushariduslikul eesmärgil kasutusse võtnud. Metsatuka loodusrajal matkates ja infokappide sisu uurides õppisid reisilised palju uut ja huvitavat. Täname veelkord talu perenaist Marinat ja peremees Rauli, kes ei hoia enda loomingut, töökust ja andekust ainult endale, vaid jagavad lahkesti ka huvilistele.

Lõunasöök oli reisilistel armsas, lihtsas ja koduselt maitsva toiduga Jõesuu külakohvikus. Kohe kohviku kõrval asub Eesti pikim rippsild, mis ületab Pärnu jõge ning millel pikkust 67,5 meetrit. Kõigil jätkus julgust kõikuvast sillast üle ja tagasi käia. Enne Tori põrgusse minekut tuli ka kuradikese sarvi silitada. Toris imetleti veel tervet maja seina katvat ronivhortensiat, millel võiks arvatavalt vanust olla üle 40 aasta. Veel külastati Pullis asuvat Eesti vanima inimasula kohta. Viimane peatuspaik Pärnu jõe ääres oli Sindi kärestik. Hans Soll, endine füüsikaõpetaja, kes on üksiti ka kirglik kalamees ja puidust lantide valmistaja, oli aastaid teinud selgitustööd, et Sindi pais tuleb lammutada, et kalad saaksid jões ülesvoolu kudemispaikadesse liikuda. Sindi kärestik valmis 2020. aastal.

Oli tore, hariv ja palju häid mälestusi pakkunud õppereis. Tänud kõikidele osalejatele. Samuti täname ka ilmataati – oli augustikuiselt mõnus soe ja päikseline ilm.

Käesoleva jutukese kirjutas õppereisi korraldaja ja Rohelise kooli töörühma juht Kaja Kalmer. Pildistasid Kaja Kalmer ja Ülle Kirsimäe.