Doonorlus

Kas Sinu selle aasta heategu on juba tehtud?

Kui ei, siis tule ja ühine meiega.

Meie, 12. klassi õpilased ja klassijuhataja, kutsume kõiki meie kooli vähemalt 18-aastaseid õpilasi, õpetajaid, vilistlasi ja lapsevanemaid ühinema meie doonoriperega LAAGNA 12.

Alates 2005. aastast on meie koolil auväärne tiitel – esimene doonorlust toetav kool vabariigis. Üle kümne aasta on kestnud meie koostöö PERHi Verekeskusega. Meie kooli õpilased on olnud aktiivsed doonoritelkides ja muudel üritustel flaierite jagajatena ehk doonorisaadikutena, meie koolis on olnud doonoripäevad Lasnamäe elanikele jne.

Sel õppeaastal otsustasime midagi hoopis tõsisemat ette võtta. Leppisime Verekeskuse arendusjuhi Ülo Lompiga kokku ja 14. novembril läksimegi kohale. Meile tutvustati Verekeskuse tööd ja siis ootaski see kõige tähtsam – tähtsate paberite täitmine, veregrupi määramine, väike puhkus (mahla, kohvi, kakao ja küpsistega) ning aeg teha oma heategu – loovutada verd – igaüks 450ml. Meil on nüüd oma nn verepere või verekond – Laagna 12.  Verd võib loovutada alates 18. eluaastast kas või iga kolme kuu möödudes. Otsustasime kindlasti uuesti minna. Ja nii juhtuski, et täpselt kolm kuud hiljem, sõbrapäeval, olimegi jälle heateoks valmis. Nüüd juba teadsime, mis meid ees ootab. Seekord liitusid meiega ka õpetajad.

Kutsume ka Sind doonoriks, sest iga vereloovutus aitab päästa kellegi elu. Eestis tehakse keskmiselt 20 000 vereülekannet aastas ja eelmisel aastal loovutas esmakordselt verd 5 303 inimest.