Veebruar Book Club Kindle’is

Veebruar 2021 Book Club Kindle’is: Gregg Olsen “If You Tell

Mis ühendab 11. klassi Kadrianni ja Reikot, 10. klassi Benitat, 9. klassi Nadimi, Elot ja Mariani? Jah, nad on väga targad ja töökad; jah, nad räägivad vabalt inglise keelt; jah, nad on laia silmaringiga loomingulised noored – kõik see on tõsi, kuid lisaks sellele, et sa teaks, seob neid Gregg Olseni tõestisündinud lool põhinev raamat sadistlikust emast, kes piinas ning lõpuks tappis kõik, kes tema ellu tulid.

Miks loevad need toredad lapsed nii jubedat lugu, mõtled sa kindlasti. Miks tulevad nad kolmapäeva hommikul kokku ja räägivad oma kogemusest, mõtetest ja tunnetest, mis neid valdas, kui nad seda raamatut lugesid. Marian ja Elo said alles huviringi kontakttunnis teada, et see on tõepoolest tõestisündinud lugu ja see juhtus alles nii hiljuti, et peategelane saab järgmine aasta vangist välja. Me kõik leidsime, et see lugu on uskumatu ja jälle sai kinnitust tõsiasi, et elu on uskumatum kui ulme.

Vastus sinu miksidele on see, et iga kuu loevad 15 noort, kes käivad huviringis Book Club Kindle korraga ühte ingliskeelset raamatut. Kuu lõpus tullakse kokku ja peetakse maha üks üsna intensiivne raamatutund, kus loosiga saadakse omale tunniks ajaks partner (see on ju täiesti stressirikas olukord, kui sa pead võõra klassi poisi või tüdrukuga koostööd tegema!) ning paarid võistlevad omavahel erinevates ülesannetes, korjates punkte nii õigete vastuste kui kiiruse eest. Ülesanded on erinevad, kuid tavaliselt on tunnis Kahoot, sõnade Bingo ning erinevad harjutused, mis nõuavad tähelepanu ja head keskendumist. Kindlasti ei küsita selles tunnis küsimusi, mis puudutavad raamatu detaile. Tähelepanu on üldisematel aspektidel nagu oma arvamuse avaldamine, seoste loomine oma elukogemusega, õpitakse midagi autori kohta ja jälgitakse raamatu üldist stiili (kelle vaatepunktist ja mis ajas on lugu jutustatud, loo arendus, kõrgpunkt ja lahendus).

Juhendaja jaoks on taoline tund väljakutseid pakkuv. Esiteks tuleb iga kuu üks raamat selliselt läbi töötada, et suudaks sisustada huvitava tunni koos haaravate õppematerjalidega. Teiseks tuleb olla innustav ja toetav, sest meie õpilased on nii ülekoormatud lõputute kodutöödega, et isegi magamiseks ei jää aega, rääkimata siis raamatu lugemisest. Olles õpilastega võrdses olukorras, õpid mõistma aja väärtust, vastutust ja hakkad hindama lihtsaid asju nagu toetus, hea sõna ja kiitus.

Inimene areneb vaid kannatades.” (Gunnar Aarma, 1916–2001) Juhendada sellise konseptsiooniga huviringi on parim lahendus kannatamiseks. Kannatamiseks just sellest küljest, et aega ei ole, aga asi on vaja kuu aja jooksul ära teha ja “purki panna”. Saad vaevalt hinge tõmmata kui juba paistab uue raamatu kontakttund ja kõik hakkab otsast peale.

Kindlasti mõtled, et kes valib selliseid jubedaid lugusid ja kust võetakse raha, et üldse ingliskeelseid raamatuid osta, rääkimata siis 16 raamatust (16 sellepärast, et juhendaja peab ka raamatu läbi lugema).

Mängu ilu ongi selles, et raamatuid valivad õpilased.

Igaüks pakub õppeaasta alguses oma raamatusoovi ning üldise hääletuse tulemusena ostab kool kõige rohkem hääli saanud teosed. Raamatud ostetakse e-lugeritesse Amazon Kindle Paperwhite. Igal õpilasel on terve õppeaasta jooksl kasutada üks e-luger. Nad saavad ka varasematel aastatel ostetud raamatuid lugeda, kuna huviring tegutseb juba kolmandat õppeaastat ja raamatud jäävad kõik koolile virtuaalselt alles: nad on lihtsalt “pilves”. Raamatute ostu ja huviringi tegevust rahastab Tallinna linna noorte huvitegevuse projekt.

Sellel õppeaastal oleme lugenud lisaks varasemalt mainitud Gregg Olsteni raamatule Kristen Hannahi “The Nightingale” (2015), Charles Dickensi “Hard Times” (1854), L.J. Sheni “Playing with Fire: A Bad Boy College Romance” (2020) ja Lauren Oliveri “Delirium” (2011). “Pilves” ootavad lugemist Sarah Wilsoni “Roommaid” (2020), Luanne Rice’i “Last Day” (2020), Cassandra Clare’i “City of Bones” (2007), Ian McEwani “Atonement” (2001) ja Haruki Murakami “What I Talk About When I Talk About Running” (2009).

Tundub, et kõik on väga lihtne: võtad lugeri ja loed. Kuid miks ei loeta? Siin sa ütled, et aega ei ole. Imelik, meil kõigil on ühe palju aega: sinul on 24 tundi ööpäevas ja kõikidel teistel, mitte sekunditki rohkem. Paradoks on selles, et Kadriann, Reiko, Elo, Nadim, Marian ja Benita jõuavad. Mina juhendajana tean, mis hinnaga, aga mul ei ole neist kahju, sest nad arenevad ja mina arenen koos nendega.

Marika Sarapuu
Huviringi Book Club Kindle juhendaja