Frankofoonia perepäev Tallinna Laagna Gümnaasiumis

Iga aasta märtsikuus tähistatakse prantsuse keelt rääkivates maades frankofooniakuud, mille raames korraldatakse mitmesuguseid kultuuriüritusi, pidustusi, konkursse jmt. Nii ka Eestis.

Sõna „frankofoonia“ pärineb aastast 1880, kui geograaf Onésime Reclus seda esimest korda kasutas, et viidata prantsuse keele ja kultuuri edendamise osatähtsusele kõikidel mandritel. Frankofoonia organisatsioon ühendab 88 riiki, millistes on üheks riigikeeleks prantsuse keel, kus õpetatakse prantsuse keelt või kus ollakse huvitatud igakülgsest koostööst prantsusekeelses kultuuriruumis. Prantsuse keelt räägib üle 200 miljoni inimese viiel kontinendil, peamiselt Euroopas, Aafrikas ning Ameerikas, kuid frankofoone arvestatakse maailmas olevat üle 321 miljoni.

Eestis korraldati tänavu Prantsuse saatkonna ja prantsuse keele õpetajate seltsi eestvedamisel frankofoonia perepäev 25. märtsil Tallinna Laagna Gümnaasiumis. Päev algas prantsuse keele B1- ja B2-taseme etteütlustega ning jätkus erinevate töötubade ning kohtumistega. Kohal olid näiteks noorteprogrammi Erasmus+ esindajad, kes julgustasid noori programmist osa võtma ja maailma avastama. Ei puudunud ka frankofooniateemaline viktoriin, millest sai vahvaid teadmisi prantsuse keele ja Euroopa Liidu kohta.

Muusikahuvilistel oli võimalus laulda koos pere ja sõpradega erinevate prantsuskeelsete laulude karaoket. Väikeste frankofoonide ühing korraldas noorematele lastele töötoa, kus iga pisipõnn sai voolida plastiliinist Eiffeli torni ja värvida pildikesi ning tantsuhuvilistele oli välja pakkuda bretooni tantsu õppimise võimalus. Tegemist jätkus kõigile.

Külla oli tulnud ka Prantsuse relvajõudude esindus. Uudistajatele pakkus palju elevust sõjaväelaste varustus ja tehnika ning võimalus selga proovida kuuliveste ja seljakotte. Huvilistele pakuti ka võimalust tutvuda sõduri päevase toidupakiga, mis tundus meie harjumuspärase toidu kõrval üpriski kesine, kuid seevastu kaloririkas.

Töötubadega samal ajal toimus suures saalis moedefilee. Kuna sellel aastal oli peo teemaks „Aeg meie ümber“, siis olid inspiratsiooniks välja pakutud kümme ajaga seotud sõna, mille põhjal tuli luua omalaadne T-särk. Moedefileel osales seekord kaksteist koolinoort, kelle käe all valmisid vahvad ja fantaasiarikkad T-särgid, mida noored ka kohapeal esitlesid.

Loomulikult ei puudunud sündmuselt ka kohvikuala, kus igaüks võis midagi meelepärast hamba alla saada – soolastest kringlitest ja croissant’idest kuni suussulavate ekleerideni. Viimased pakkusid nii silmailu kui maitseelamusi, kuna valikus oli lausa viisteist erimaitselist ekleeri.

Päeva teises pooles toimus aulas meeleolukas kontsertaktus, mille õnnestumisse andsid oma panuse mitme erineva kooli esindajad. Lisaks Tallinna Laagna Gümnaasiumi õpilaste laulule ning saksofoni- ja klaveripalale esinesid näiteks Gustav Adolfi Gümnaasiumi noored omaloomingulise näidendiga. Kohal oli Tallinna Prantsuse Lütseumi noorteansambel ning Ehte Humanitaargümnaasiumi tantsuduo. Tervitussõnad laususid kooli direktor Urmas Sadam ning haridusminister Tõnis Lukas, kes muuseas pidas oma kõne prantsuse keeles. Lõpukõneks sai sõna Prantsuse suursaadik härra Eric Lamouroux. Tänukirjad osalejatele ning auhinnad konkursside võitjatele andsid üle Kanada, Šveitsi ja Moldova esindajad.

Kontsertaktuse lõppedes ootas kõiki kohalviibijaid kohvikus tort ning muljete jagamised spontaansetes vestlusringides.

Oli üks tegus ja huvitav päev ning osalejatel jätkus muljeid ja emotsioone ka järgmistesse päevadesse. Pildigalerii toimunud päevast on peamiselt sündinud fotograaf Mia Vatski fotode abil.

Suur AITÄH kõigile vabatahtlikele õpetajatele ja õpilastele, kes aitasid kaasa selle päeva õnnestumisele!