Teatripäev “Roheline mõtteviis”

31. märtsil toimus teatripäev „Roheline mõtteviis“, mille korraldajaks oli Rohelise kooli töörühm.

Eelmisel aastal korraldatud teatripäev oli väga edukas, mistõttu sai üritus kavasse võetud ka sel aastal. Rohelise kooli õpilaste poolt pakuti välja, et 4.–6. klass valmistab ette lühilavastused ja 7.–9. klassid saavad ülesandeks Rohelise kooli teemal video teha.

4.–6. klassidel oli lavastusi mitmetel teemadel, kuid etendusi vaadates selgus, et jätkuvalt peavad õpilased suureks probleemiks prügi ja jäätmete teemat. Lavastusi oli nii puhta vee olulisusest kui ka teemal „Tervis ja heaolu“. 6.B klass pööras tähelepanu inimõigustele, mis paigutub Rohelise kooli „Globaalne kodakondsus“ teema alla. Etenduses olid välja toodud väga olulised valupunktid ning pälvis parima stsenaariumi tiitli ja ka publiku preemia, mis näitab, et lugu kõnetas ka kaasõpilasi.

7.–9. klaasside videotes oli käsitletud erinevaid teemasid. 7.A klassi video rääkis kiusamisest mitmes võtmes, nii õpilastevahelisest kiusamisest kui ka õpetajate kiusamisest õpilaste poolt. Käsitleti erinevate kultuuride teemat, tervislikku toitumist, mere ja ranniku kaitset. Tõsiselt oli suhtunud ülesandesse energia teemat käsitlev 9.A klass. 9.B võttis luubi alla linnastumise mõjud keskkonnale ja loodusele. 9.C klassi videos nägime sõltuvust tekitavate ainete mõju inimese tervisele. Parima stsenaariumi auhinna ja samuti publiku preemia osaliseks kuulutati 7.A klassi video kiusamise teemal.

Žüriisse kuulusid Rohelise kooli töörühma liikmed.
4.–6. klassi etenduste žürii: õpetajad Piret Pajuste ja Anne Kato ning õpilased Mirgrit, Birgit, Georg ja Arman.
7.–9. klassi videote žürii: õpetajad Piret Pajuste, Lili Pagil ja Kristi Koosa ning õpilased Mirgrit, Birgit, Georg ja Arman.

Kõiki klasse tunnustati, sest iga klassi lavastus ja video vääris tähelepanu. Auhinnaks sai iga klass maitsetaimepoti, milles peituva taime olid külvanud ja kasvatanud Rohelise kooli õpilased Mya, Birgit, Kristelle ja Eliis. Peasponsorilt Tere AS oli igale õpilasele auhinnaks piimatoode – kas jogurt või kohuke. Täname Kristelle Kesklat, kes tegeles sponsori leidmisega, samuti Birgit Mandret, kes otsis võimalikke ürituse toetajaid. Veel täname kooli auhindade eest žüriile ja korraldajatele.

Lavastused ja videod oli huvitavad vaadata ning tõid keskkonnaprobleemid nii lavastuslikult kui piltlikult meile lähemale. Hea meel on tõdeda, et õpilased tajuvad keskkonda ohustavaid probleeme ja oskavad neid näitekunsti abi kasutades kaasõpilastele väga usutavalt esitada ja probleemi teadvustada. Täname kõiki osalejaid ning juhendajaid või suunanäitajaid teatripäeva lavastuste ja videoklippide valmimisele kaasaaitamise eest!

Tänusõnad kõikidele Rohelise kooli töörühma liikmetele, kes aitasid teatripäeva kavandada. Aitäh Piret Pajustele, Natalja Dovganile ja Kristi Koosale, kes jälgisid ettevalmistusprotsessi. Teatripäeva peamisteks korraldajateks olid Rohelise kooli õpilased Kristelle, Mirgrit, Birgit, Elisabeth, Eliis L., Mya, Victoria, Laura, Kärolin, Karl-Markos ja Kaspar. Täname kooli heli-ja valgustehnikuid Siimu ja Rannarit. Täname Külli Kurit, Liina Pukki ja Regina Palgit, kes olid suureks abiks sündmuse ettevalmistamisel.

Käesoleva jutukese kirjutas Rohelise kooli töörühma juht ja teatripäeva peakorraldaja Kaja Kalmer.