Keskkonnakuu koolisööklas

Novembris on Daily koolisööklates traditsiooniliselt Keskkonnakuu, mille eesmärgiks on juhtida tähelepanu olulisele probleemile – toidu raiskamine.

Keskkonnakuu raames toimuvad koolides järgmised tegevused:

Teavitustöö

Koolisööklas on väljas plakatid, mis juhivad tähelepanu toidu raiskamisele.

Videoloengud

Olete oodatud osalema videoloengutes. Loengud toimuvad Microsoft Teamsi vahendusel. Loengut saab vaadata näiteks terve klassiga koos. Palume loengutele eelnevalt registreeruda siin. Registreerunud osalejatele saadame hiljem ka lingi loengu järele vaatamiseks.

Hetkel on registreerimine avatud juba 2. novembril toimuvale Elen Peetsmanni loengule teemal „Miks eelistada mahetoitu?!“. Viimastel aastatel on palju räägitud mahetooraine kasutamisest koolides ja paljudes koolides on mahetoorainet ka kasutama hakatud. Samas tuleb iga-aastasest Daily koolisööklate rahulolu-uuringust välja see, et õpilased ei pea mahetoitu eriti oluliseks. Loengu eesmärk on õpilasi selles osas harida.

ToimumisaegTeemaEsinejaSihtgrupp
02.11. kell 10:10„Miks eelistada mahetoitu?!“Elen Peetsmann (Mahekeskus)8.–12. klassid
Selgumisel„Tund rohumaaveistega“Airi Külvet (Aasta Põllumees 2023)5.–12. klassid
Selgumisel„Toidu mõju keskkonnale ja tervisele“Madli Murumaa (Taimne Teisipäev)8.–12. klassid
Selgumisel„Toit ja keskkond.“Evelin Piirsalu (SEI Tallinn)5.–8. klassid
Selgumisel“Tulevik taldrikul“Silja Kana (Eestimaa Looduse Fond)9.–12. klassid

Toidujäätmete kaalumine

Igal aastal visatakse koolisööklates kokku ära hinnanguliselt 1000 tonni toitu ehk 50 autokoormatäit valmistoitu, mis läheb kahjuks raisku.

13.–17. novembril toidujäätmete kaalumine koolides.

Kaalume kõigis koolides iga päev, kui palju toitu ära visatakse, et selgitada välja, millises koolis raisatakse kõige vähem toitu.

Iga päev kirjutame kooli sööklas olevale plakatile, kui palju toitu kilodes visati ära terves koolis ja kui palju ühe õpilase kohta. Loodame, et läbi selle paneme õpilased mõtlema toiduraiskamise peale. Me kõik saame anda oma panuse, et vähendada toidu raiskamist.

Esimesel aastal suutsime sellise kampaania ajal vähendada õpilaste poolt ära visatava toidu hulka 20% ja teisel aastal veel lisaks 10% võrra.

Keskkonnasõbralikuma koolisöökla välja selgitamine

Millises koolisööklas visatakse ära kõige vähem toitu õpilase kohta (siis on võistlus aus kõikide koolide suhtes olenemata suurusest)?

Konkursi võitmine on lihtne

  • Tõsta taldrikule niipalju toitu kui jõuad ära süüa.
  • Söö taldrik tühjaks.

Võitja-koolile on ka magus auhind. Nädala jooksul saab jälgida koolide edetabelit Baltic Restaurants Estonia Facebooki lehelt.